joaska500

joaska500

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Placek drożdżowy babci Józi

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Prosty przepis na tradycyjny placek drożdżowy:)

Placek drożdżowy babci Józi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placek drożdżowy babci Józi

 

Sposób przygotowania:

Placek drożdżowy babci Józi
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i odstawiamy do wyrośnięcia (ja stawiam je zawsze koło grzejnika:)). Jajka, cukier i cukier waniliowy ucieramy mikserem na gładką masę. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól, masę z jajek, rodzynki i wyrośnięte drożdże. Ciasto bardzo dokładnie i dość długo wyrabiamy (dobrze wyrobione ciasto nie powinno przyklejać nam się do rąk i być dość sprężyste). Do wyrobionego ciasta dolewamy po trochu rozpuszczone masło i ponownie wyrabiamy. Na dobrze umytą blachę wykładamy ciasto i odstawiamy je na ok 20-30 minut do wyrośnięcia. Kruszonka: Margarynę, cukier i mąkę ucieramy i kruszymy w dłoniach. Gotową kruszonką posypujemy wyrośnięte ciasto. Ciasto pieczemy około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Smacznego :))
Placek drożdżowy babci Józi
Nie podałam w przepisie ile należy dodać rodzynek ponieważ to zależy od gustu:) Ja dodaję małą garstkę :)
Placek drożdżowy babci Józi
Placek najlepiej smakuje podany z mlekiem i lekko posmarowany masłem:) Smacznego:)