Sposób przygotowania:
Placek drożdżowy babci Józi
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i odstawiamy do wyrośnięcia (ja stawiam je zawsze koło grzejnika:)). Jajka, cukier i cukier waniliowy ucieramy mikserem na gładką masę. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól, masę z jajek, rodzynki i wyrośnięte drożdże. Ciasto bardzo dokładnie i dość długo wyrabiamy (dobrze wyrobione ciasto nie powinno przyklejać nam się do rąk i być dość sprężyste). Do wyrobionego ciasta dolewamy po trochu rozpuszczone masło i ponownie wyrabiamy. Na dobrze umytą blachę wykładamy ciasto i odstawiamy je na ok 20-30 minut do wyrośnięcia. Kruszonka: Margarynę, cukier i mąkę ucieramy i kruszymy w dłoniach. Gotową kruszonką posypujemy wyrośnięte ciasto. Ciasto pieczemy około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Smacznego :))
msewka
evita0007
darmiona
oj ja tez pamiętam takie ciasto ze świeżym masłem i do tego mleko:-)
joaska500
A więc zapraszam na placek :) Też nie wyobrażam sobie jedzenia 'Szeregowca :) ' bez masła i mleka :DDD