nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Placek jabłkowo - budyniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Całkiem dobre, szybkie ciasto

Placek jabłkowo - budyniowy

Składniki:

Placek jabłkowo - budyniowy

 

  • CIASTO KRUCHE
  • 4 żółtka
  • 35 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny

 

 

  • 750 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 5 łyżek cukru

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Placek jabłkowo - budyniowy
1. Mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i posiekaną margarynę umieszczamy na stolnicy. Siekamy nożem, aż składniki zaczną się dobrze łączyć, po czym szybko zagniatamy. 1/3 cześć ciasta wkładamy do zamrażalnika, a pozostałe 2/3 do lodówki na czas przygotowania jabłek. 2. Jabłka obieramy, kroimy w cienkie półplasterki. 3.. Blachę natłuszczamy, wykładamy kruche ciasto z lodówki, po czym nakłuwamy je widelcem. Układamy na nim równomiernie pokrojone jabłka, po czym posypujemy je cukrem waniliowym i cynamonem. 4. 500 ml mleka zagotowujemy, w pozostałym rozrabiamy budyń z cukrem, który wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszamy, aż do zgęstnienia. Gorący wylewamy na jabłka. 5. Na górę ścieramy na dużych oczkach tarki pozostawione w zamrażalniku ciasto. 6. Pieczemy ok. 45 minut w 180-190 stopniach. 7. Gdy ostygnie posypujemy cukrem pudrem,.