Sposób przygotowania:
Placek jabłkowo - budyniowy
1. Mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i posiekaną margarynę umieszczamy na stolnicy. Siekamy nożem, aż składniki zaczną się dobrze łączyć, po czym szybko zagniatamy. 1/3 cześć ciasta wkładamy do zamrażalnika, a pozostałe 2/3 do lodówki na czas przygotowania jabłek. 2. Jabłka obieramy, kroimy w cienkie półplasterki. 3.. Blachę natłuszczamy, wykładamy kruche ciasto z lodówki, po czym nakłuwamy je widelcem. Układamy na nim równomiernie pokrojone jabłka, po czym posypujemy je cukrem waniliowym i cynamonem. 4. 500 ml mleka zagotowujemy, w pozostałym rozrabiamy budyń z cukrem, który wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszamy, aż do zgęstnienia. Gorący wylewamy na jabłka. 5. Na górę ścieramy na dużych oczkach tarki pozostawione w zamrażalniku ciasto. 6. Pieczemy ok. 45 minut w 180-190 stopniach. 7. Gdy ostygnie posypujemy cukrem pudrem,.