Sposób przygotowania:
Placek Jabłkowy
1. Na stolnicy w mące uformować dołek, dodać pokawałkowane masło, szczyptę soli, żółtko, 2 łyżki cukru i zagnieść ciasto. Przykryć i ustawić w lodówce na przynajmniej 30 minut. 2. Zetrzeć skórkę cytryny. Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić w kostkę. Pokropić sokiem z cytryny. Dodać rum, cynamon, resztę cukru, skórkę cytrynową, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. 3. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Totrownicę lub formę do tart wstawić do lodówki. Schłodzone ciasto szybko zagnieść, oddzielić ok. 2/3 i rozwałkować na okrągło. 4. Wyłożyć formę do wys. 2 cm, ugniatając viasto palcami. Nadmiar odciąć. Nadzienie jabłkowe rozmieścić równomiernie na cieście. 5. Resztę ciasta rozwałkować i przykryć nadzienie. Brzegi posmarować mokrym pędzlem i połączyć z brzegiem spodu. resztki ciasta rozwałkować, wyciąć ornament i przykleić do wierzchu zimną wodą. Wyciąć 3 otworki i posmarować wierzch mokrym pędzlem. Piec przez około 50 minut, na złotożółty kolor.