ewelinuśka

ewelinuśka

Szef Kuchni
[Przepisów: 90]

Placek Jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ciepły placek jabłkowy z lodami waniliowymi i bitą śmietaną, to pokusa, której nie sposób się oprzeć. Smacznego...

Placek Jabłkowy

Składniki:

Placek Jabłkowy

 

Sposób przygotowania:

Placek Jabłkowy
1. Na stolnicy w mące uformować dołek, dodać pokawałkowane masło, szczyptę soli, żółtko, 2 łyżki cukru i zagnieść ciasto. Przykryć i ustawić w lodówce na przynajmniej 30 minut. 2. Zetrzeć skórkę cytryny. Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić w kostkę. Pokropić sokiem z cytryny. Dodać rum, cynamon, resztę cukru, skórkę cytrynową, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. 3. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Totrownicę lub formę do tart wstawić do lodówki. Schłodzone ciasto szybko zagnieść, oddzielić ok. 2/3 i rozwałkować na okrągło. 4. Wyłożyć formę do wys. 2 cm, ugniatając viasto palcami. Nadmiar odciąć. Nadzienie jabłkowe rozmieścić równomiernie na cieście. 5. Resztę ciasta rozwałkować i przykryć nadzienie. Brzegi posmarować mokrym pędzlem i połączyć z brzegiem spodu. resztki ciasta rozwałkować, wyciąć ornament i przykleić do wierzchu zimną wodą. Wyciąć 3 otworki i posmarować wierzch mokrym pędzlem. Piec przez około 50 minut, na złotożółty kolor.