Sposób przygotowania:
Placek z rabarbarem
CIASTO - obie mąki przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i solą, dodać pokrojone na kawałeczki zimne masło, posiekać. Wbić jajko, dodać pastę z wanilii, zagnieść miękkie ciasto. Zawinąć je w folię do pieczenia, odłożyć do lodówki na minimum pół godziny. Ok. 3/4 ciasta rozwałkować - wyłożyć nim dno i boki formy śr. 21 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia - boki wylepiłam ciastem na wysokość ok. 3-4 cm. Na ciasto wyłożyłam masę z rabarbaru, przykryłam plackiem z rozwałkowanej reszty ciasta - jego krawędzie zlepiłam z bokami lekko dociskając. Wierzch nakłułam widelcem. Piekłam ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu dobrze wystudziłam a potem oprószyłam cukrem pudrem i różowym kryształem.MASA - Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem i zostawić pod przykryciem na noc. Następnego dnia zlać sok (powinno go być ok. 250 ml a jeśli jest mniej to dolać wody) - rozmieszać w nim budyń waniliowy. Osączony rabarbar włożyć do garnka, dodać starte na tarce jarzynowej obrane wcześniej jabłko. Wlać rozmieszany w soku budyń i cały czas mieszając gotować na niedużym ogniu aż całość mocno zgęstnieje, przestudzić.
msewka
kołczu
zewa
zewa
Pyza
Ewa, to właśnie ten! takie kryształki różowe
zewa
A widziałaś gdzieś może inne kolory ? Ja znalazłam tylko różowy.
Pyza
Niestety, wczoraj trafiłam żółte gwiazdeczki i białe śnieżynki - mało na czasie, ale wcześniej ich nie było - szukałam jeszcze motylków ale niestety....
zewa
Takie też mam, a motylki kupiłam w Makro.