lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Placek kakaowo - nugatowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dobry placek nugatowo - kakaowy...

Placek kakaowo - nugatowy

Składniki:

Placek kakaowo - nugatowy

 

 

  • PLACEK KAKAOWY:
  • 7 jajek
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • MASA:
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 litra mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 50 ml spirytusu
  • 1,5 kostki masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki kakao

 

 

Sposób przygotowania:

Placek kakaowo - nugatowy
PLACEK NUGATOWY:
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać do nich cukier puder i dalej ubijać. DO ubitej piany delikatnie dodać miód oraz bułkę tartą i dobrze, ale delikatnie wymieszać. Orzechy włoskie łuskane drobno posiekać i również dodać do masy. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Spód nugatowy piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 25 - 30 minut.

PLACEK KAKAOWY:
Cukier puder dobrze wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, a następnie wbić do tego jajka. Ciasto dobrze ugnieść. Placek piec w temp. 180 stopni przez około 20 - 30 minut.

MASA:
Dobrze wymieszać mąkę, mleko, cukier oraz cukier wanilinowy. Do wymieszanych składników dodać żółtka i ponownie dobrze wymieszać. Całość zagotować, a następnie dać do przestudzenia. Do przestudzonej masy dodać kakao i spirytus i wymieszać. Masło utrzeć i dodać do masy i bardzo dobrze wymieszać.
Masę dać między upieczony spód nugatowy a kakaowy.