Sposób przygotowania:
Placek kakaowo - nugatowy
PLACEK NUGATOWY:
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać do nich cukier puder i dalej ubijać. DO ubitej piany delikatnie dodać miód oraz bułkę tartą i dobrze, ale delikatnie wymieszać. Orzechy włoskie łuskane drobno posiekać i również dodać do masy. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Spód nugatowy piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 25 - 30 minut.
PLACEK KAKAOWY:
Cukier puder dobrze wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, a następnie wbić do tego jajka. Ciasto dobrze ugnieść. Placek piec w temp. 180 stopni przez około 20 - 30 minut.
MASA:
Dobrze wymieszać mąkę, mleko, cukier oraz cukier wanilinowy. Do wymieszanych składników dodać żółtka i ponownie dobrze wymieszać. Całość zagotować, a następnie dać do przestudzenia. Do przestudzonej masy dodać kakao i spirytus i wymieszać. Masło utrzeć i dodać do masy i bardzo dobrze wymieszać.
Masę dać między upieczony spód nugatowy a kakaowy.
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać do nich cukier puder i dalej ubijać. DO ubitej piany delikatnie dodać miód oraz bułkę tartą i dobrze, ale delikatnie wymieszać. Orzechy włoskie łuskane drobno posiekać i również dodać do masy. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Spód nugatowy piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 25 - 30 minut.
PLACEK KAKAOWY:
Cukier puder dobrze wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, a następnie wbić do tego jajka. Ciasto dobrze ugnieść. Placek piec w temp. 180 stopni przez około 20 - 30 minut.
MASA:
Dobrze wymieszać mąkę, mleko, cukier oraz cukier wanilinowy. Do wymieszanych składników dodać żółtka i ponownie dobrze wymieszać. Całość zagotować, a następnie dać do przestudzenia. Do przestudzonej masy dodać kakao i spirytus i wymieszać. Masło utrzeć i dodać do masy i bardzo dobrze wymieszać.
Masę dać między upieczony spód nugatowy a kakaowy.