Sposób przygotowania:
Placek kawowy
Ubić pianę z 8 białek, dodać 8 łyżek cukru. Podzielić pianę na 2 części, do jednej dodać żółtka i pięć łyżek mąki.
Do drugiej dodać 5 łyżek mąki ziemniaczanej i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wlać na blachę ciasto żółte, posypać zwykłą kawą, na to włożyć kupkami białą pianę i upiec placek.
Następnie upiec biszkopt i przekroić na pół.
Ugotować budyń:zagotować 0,50 l mleka do niego ubić 3 żółtka, zmiksować z 4 łyżkami mąki zwykłej - ostudzić, budyń zmiksować. 1 margarynę z łyżką kawy rozpuszczalnej cukrem i wódką utrzeć na pulchną masę.
wykonanie: 1/2 biszkoptu - masa kawowa - 1 placek - masa kawowa - 1/2 biszkoptu. Polac polewę.
Do drugiej dodać 5 łyżek mąki ziemniaczanej i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wlać na blachę ciasto żółte, posypać zwykłą kawą, na to włożyć kupkami białą pianę i upiec placek.
Następnie upiec biszkopt i przekroić na pół.
Ugotować budyń:zagotować 0,50 l mleka do niego ubić 3 żółtka, zmiksować z 4 łyżkami mąki zwykłej - ostudzić, budyń zmiksować. 1 margarynę z łyżką kawy rozpuszczalnej cukrem i wódką utrzeć na pulchną masę.
wykonanie: 1/2 biszkoptu - masa kawowa - 1 placek - masa kawowa - 1/2 biszkoptu. Polac polewę.