RIMA

RIMA

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Placek królewski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ciasto wykonuje sie dość szybko jest pyszne

Placek królewski

Składniki:

Placek królewski

 

  • Masa orzechowa;
  • 30 dkg orzechów włoskich łupanych
  • 10 dkg cukru
  • 15 dkg masła
  • 2 łyżki miodu
  • Ciasto
  • 0,5 kg mąki poznańskiej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2łyżki miodu
  • 5 dkg masła
  • 2 łyżeczki sody
  • Poncz
  • 1szkl.herbaty
  • sok z cytryny
  • cukier do smaku
  • Krem
  • 1/2 litra mleka
  • 5łyżekmąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • 1kostka margaryny Kasia
  • pół szklanki cukru
  • 1żółtko

Sposób przygotowania:

Placek królewski
Ciasto z podanych składników zagnieśż ciasto i podzielić na dwie części każdą wylożyć na oddzielną blaszkę.Następnie orzechy posiekać na drobno na wysokiej patelce rozgrzać masło miód i cukier nastepnie wsypać orzechy i smażyć po usmażeniu lekko przestudzone rozłożyć po połowie na każdym cieście i piec w piekarniku po około 15 min każde. Po upieczeniu przestudzić Ugotować budyn z mleka mąki i cukru waniliowego wystudzić.Margarynę Kasię utrzećz cukrem i żółtkiem i dodawać po trochu przestudzony budyn i ucierać dalej.Upieczone ciasto ułożyć na tacy nasączyć ponczem i przełożyć kremem następnie przykryć drugim ciastem i też nasączyc ponczem.Gotowe