Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Placek kruchy z makiem i kokosem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolorowe ciekawe w smaku. Polecam.

Placek kruchy z makiem i kokosem

Składniki:

Placek kruchy z makiem i kokosem

 

  • Ciasto:
  • 60 dag mąka
  • 30 dag margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • Kokos:
  • 6 białek
  • 3/4 szkl cukru
  • 20 dag kokosu
  • Mak:
  • 30 dag maku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • olejek migdałowy
  • rodzynki
  • trochę siekanych orzechów

Sposób przygotowania:

Placek kruchy z makiem i kokosem
Ciasto - Posiekać margarynę z mąką. Dodać resztę składników i zarobić ciasto. Podzielić na 3 części:
- I wyłożyć na blachę
- II zamrozić
- III dodać kakao i też zamrozić.
Kokos: - Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, kokos i wymieszać.
Maka: - Mak sparzyć i zemleć. Dodać żółtka, masło roztopione, olejek migdałowy, rodzynki, trochę siekanych orzechów. Ubić białka na pianę, dodać do smaku i lekko wymieszać.
Przygotowanie do pieczenia:Ciasto I rozwałkować, wyłożyć do foremki i posmarować powidłem. Mak i kokos układać, na przemian, pasami wzdłuż foremki. Na to zetrzeć ciasto III i znów kłaść pasmami, odwrotnie, kokos i mak. Na wierzch zetrzeć ciasto białe. Piec w temp. 180 st.C przez 40-50 minut.