Sposób przygotowania:
Placek kruchy z makiem i kokosem
Ciasto - Posiekać margarynę z mąką. Dodać resztę składników i zarobić ciasto. Podzielić na 3 części:
- I wyłożyć na blachę
- II zamrozić
- III dodać kakao i też zamrozić.
Kokos: - Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, kokos i wymieszać.
Maka: - Mak sparzyć i zemleć. Dodać żółtka, masło roztopione, olejek migdałowy, rodzynki, trochę siekanych orzechów. Ubić białka na pianę, dodać do smaku i lekko wymieszać.
Przygotowanie do pieczenia:Ciasto I rozwałkować, wyłożyć do foremki i posmarować powidłem. Mak i kokos układać, na przemian, pasami wzdłuż foremki. Na to zetrzeć ciasto III i znów kłaść pasmami, odwrotnie, kokos i mak. Na wierzch zetrzeć ciasto białe. Piec w temp. 180 st.C przez 40-50 minut.
- I wyłożyć na blachę
- II zamrozić
- III dodać kakao i też zamrozić.
Kokos: - Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, kokos i wymieszać.
Maka: - Mak sparzyć i zemleć. Dodać żółtka, masło roztopione, olejek migdałowy, rodzynki, trochę siekanych orzechów. Ubić białka na pianę, dodać do smaku i lekko wymieszać.
Przygotowanie do pieczenia:Ciasto I rozwałkować, wyłożyć do foremki i posmarować powidłem. Mak i kokos układać, na przemian, pasami wzdłuż foremki. Na to zetrzeć ciasto III i znów kłaść pasmami, odwrotnie, kokos i mak. Na wierzch zetrzeć ciasto białe. Piec w temp. 180 st.C przez 40-50 minut.
Smakowita