Sposób przygotowania:
Placek migdałowy ciemny
Przygotować ciasto: orzechy drobno posiekać. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami na gładką masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dodawać małymi porcjami do masy jajecznej stale mieszając. Wsypać orzechy, wlać śmietanę i ponownie delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować i wysypać tartą bułką. Włożyć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45-55 minut. Przygotować masę: migdały sparzyć, obrać ze skórki zemleć. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać migdały i wymieszać. Za pomocą szprycy przybrać masą migdałową ciepły spód orzechowy. Następnie ciasto ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać 15 minut na złoty kolor.