Sposób przygotowania:
Placek po węgiersku wg Moniki
Mięso kroimy w kostkę obsypujemy przyprawami i mąką .Warzywa obieramy kroimy w kostkę .W garnuszku podsmażamy mięso na złoty kolor następnie dodajemy warzywa – jeszcze chwilę smażymy mieszając.
Wszystko zalewamy dwoma szklankami wody dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy na wolnym ogniu aż mięso będzie mięciutkie i sos zgęstnieje.
Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach dodajemy do nich mąkę , sól i pieprz- dokładnie mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię nakładamy sporą porcję ciasta i rozprowadzamy ,smażymy z obu stron na złoto.
Na talerzu układamy placek na jedną z jego części nakładamy porcję sosu i przykrywamy drugą połówką. Wierzch można polać ostrym sosem.
Wszystko zalewamy dwoma szklankami wody dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy na wolnym ogniu aż mięso będzie mięciutkie i sos zgęstnieje.
Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach dodajemy do nich mąkę , sól i pieprz- dokładnie mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię nakładamy sporą porcję ciasta i rozprowadzamy ,smażymy z obu stron na złoto.
Na talerzu układamy placek na jedną z jego części nakładamy porcję sosu i przykrywamy drugą połówką. Wierzch można polać ostrym sosem.