pinecha

pinecha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Placek po węgiersku ;-)

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

... Następnie na usmażone placki kłaść przygotowany gulasz i złożyć je na pół polać śmietaną i udekorować czymś zielonym.

Placek po węgiersku ;-)

Składniki:

Placek po węgiersku ;-)

 

  • Placki
  • 1 jajko,
  • 50 dag ziemniaków,
  • 1/2 cebuli,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • olej do smażenia.
  • Gulasz
  • 50 dkg mięsa wieprzowego (może być łopatka, karkówka, szynka),
  • 2 cebule,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 papryka zielona,
  • 1 papryczka chilli,
  • 10 pieczarek drobno pokrojonych,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • pieprz ziołowy,
  • papryka ostra i słodka,
  • majeranek,
  • bazylia,
  • oregano,
  • koperek - po ok. pół łyżeczki.
  • olej do smażenia
  • oraz ok. 1 szklanki wody do duszenia mięsa i warzyw.

Sposób przygotowania:

Placek po węgiersku ;-)
Mięso pokroić na drobne kawałki, podsmażyć na oleju wraz z pokrojoną cebulą i pieczarkami, doprawiam solą, pieprzem, teraz dolewam wody i duszę do miękkości pod przykryciem. Następnie do mięsa dodaje pozostałe warzywa pokrojone w kostkę (papryka). Całość duszę do miękkości, dodaję odrobinę koncentratu pomidorowego rozpuszczonego w ciepłej wodzie, doprawiam przyprawami i gotuje jeszcze około 5 minut. W trakcie duszenia gulaszu zetrzeć na tarce obrane ziemniaki, odcisnąć trochę wody. Cebulę obrać i pokroić na bardzo drobną kostkę. Jajko ubić i dodać do startych ziemniaków. W tak przygotowanej masie rozprowadzić równomiernie mąkę oraz pokrojoną cebulę.Smażyć na patelni duże placki.Następnie na usmażone placki kłaść przygotowany gulasz i złożyć je na pół polać śmietaną i udekorować czymś zielonym. :-) Moja wersja placka. http://gotujmy.p2a.pl/viewtopic.php?pid=42#p42