Sposób przygotowania:
Placek po wegiersku na moj sposob
Placki ziemniaczane: obrane i umyte ziemniaki zetrzec na tarce o drobnych oczkach wraz z cebulka przez praske przecisnac czosnek do masy dodac jajko smietane make przyprawic sola pieprzem dodac posiekany drobno szczypior Gulasz:umytego fileta pokroic w duza kostke przesmazyc na patelni do lekkiego zrumienienia.Do garnka wlac szklanke wody dodac kostke rosolowa ziele angielskie listki laurowe kucharek pieprz.Do tego bulionu dodac podsmazone mieso gotowac na malym ogniu mieszajac aby sie nie przypalilo.Na patelni przesmazyc pieczarki dac do gulaszu na tej samej patelni zrobic zasmazke z maki i odrobiny oleju wlac do miesa.W miedzy czasie usmazyc duze placki z przygotowanej wczesniej masy ziemniaczanej podlewajac odrobina oleju zeby sie nie przypalily.Ogorki swieze skroic w plastry korniszony w pionowe paski pomidory w ósemki a papryki w paseczki.Na talerz wylozyc garący placek na to gulasz przykryc drugim plackiem polac odrobina sosu.Z boku ułożyc kilka plastrow ogorkow pomidorow papryki.Posypac drobno posiekanym szczypiorkiem,na srodku kazdej porcji mozna polozyc kleks smietany i udekorowac czastka pomaranczy