Sposób przygotowania:
Placek po węgiersku wg Triss
Gulasz: Mięso pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem i papryką słodką, włożyć do lodówki. Cebulę i papryki posiekać w kostkę. Mięso podsmażyć kilka minut, mieszając, co jakiś czas, gdy się mocno zarumieni dodać cebulę i paprykę. Podsmażać wszystko ok. 10 min mieszając co jakiś czas. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie. Mięso zalać gorącą wodą, tak, aby zakrywało mięso na kilka centymetrów. Dusić całość do miękkości mięsa, doprawić do smaku solą, pieprzem. Zagęścić przez sitko mąką wymieszaną ze śmietaną. Placki: Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, dodać mąkę, jajko, pokrojoną cebulę i czosnek. Wymieszać,doprawić do smaku. Na rozgrzanym oleju smażyć średniej wielkości placki na rumiano, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, przełożyć na talerz i polać sosem.