Sposób przygotowania:
Placek półkruchy z serem
Mąkę przesiać, wymieszać z mlekiem wproszku, dodać tłuszcz, posiekać. jajka umyć, oddzielić żółtka od białek.
Do mąki z tłuszczem dodać żółtka, cukier, śmietanę, sól. Zagnieść ciasto i odstawić je w chłodne miejsce. Ser przepuścić 2 razy przez maszynkę. Tłuszcz do nadzienia utrzeć z żółtkiem, dodać ser, cukier, skórke otartą z cytryny i dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części. z jednej większej- rozwałkować placek i wyłożyć nim dno i boki wysmarowanej tłuszczem blachy.
Z białek ubić pianę, dodać do sera, lekko wymieszać widelcem, nałożyć do wyłożonej ciastem blachy.
Drugą część ciasta rozwałkować, pociąć paski i ułożyć z nich kratkę na powierzchni sera.
Ciasto posmarować rozbitym jajkiem i upiec w nagrzanym do 170-180 stop. C. piekarniku około 45 minut na jasnozłoty kolor.
Do mąki z tłuszczem dodać żółtka, cukier, śmietanę, sól. Zagnieść ciasto i odstawić je w chłodne miejsce. Ser przepuścić 2 razy przez maszynkę. Tłuszcz do nadzienia utrzeć z żółtkiem, dodać ser, cukier, skórke otartą z cytryny i dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części. z jednej większej- rozwałkować placek i wyłożyć nim dno i boki wysmarowanej tłuszczem blachy.
Z białek ubić pianę, dodać do sera, lekko wymieszać widelcem, nałożyć do wyłożonej ciastem blachy.
Drugą część ciasta rozwałkować, pociąć paski i ułożyć z nich kratkę na powierzchni sera.
Ciasto posmarować rozbitym jajkiem i upiec w nagrzanym do 170-180 stop. C. piekarniku około 45 minut na jasnozłoty kolor.