jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Placek półkruchy z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

placek półkruchy z serem dobry na każdą okazję

Placek półkruchy z serem

Składniki:

Placek półkruchy z serem

 

Sposób przygotowania:

Placek półkruchy z serem
Mąkę przesiać, wymieszać z mlekiem wproszku, dodać tłuszcz, posiekać. jajka umyć, oddzielić żółtka od białek.

Do mąki z tłuszczem dodać żółtka, cukier, śmietanę, sól. Zagnieść ciasto i odstawić je w chłodne miejsce. Ser przepuścić 2 razy przez maszynkę. Tłuszcz do nadzienia utrzeć z żółtkiem, dodać ser, cukier, skórke otartą z cytryny i dokładnie wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części. z jednej większej- rozwałkować placek i wyłożyć nim dno i boki wysmarowanej tłuszczem blachy.

Z białek ubić pianę, dodać do sera, lekko wymieszać widelcem, nałożyć do wyłożonej ciastem blachy.

Drugą część ciasta rozwałkować, pociąć paski i ułożyć z nich kratkę na powierzchni sera.

Ciasto posmarować rozbitym jajkiem i upiec w nagrzanym do 170-180 stop. C. piekarniku około 45 minut na jasnozłoty kolor.