marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Placek wiśniowy (czereśniowy) z pianą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia ciasta

Placek wiśniowy (czereśniowy) z pianą

Składniki:

Placek wiśniowy (czereśniowy) z pianą

 

Sposób przygotowania:

Placek wiśniowy (czereśniowy) z pianą
Mąkę połączyć masłem, dodać żółtka, szczyptę soli a następnie rozczyn sporządzony z mleka, drożdży i kostki cukru. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i pozostawić na pół godziny. W tym czasie wypłukać, osaczyć i wypestkować wiśnie. Głęboką blachę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować na grubość palca, ułożyć je w blachę, ponakłówać widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec. Następnie ułożyć na nim wiśnie, posypać mielonymi orzechami i posmarować pianą ubitą z białek oraz cukru, wstawić powtórnie do piekarnika i piec na bardzo wolnym ogniu aż piana nabierze złotawego koloru. Pozostawić do wystygnięcia na blasze, po czym posypać cukrem pudrem i pokroić w romby zwilżonym nożem. Smacznego