Sposób przygotowania:
Placek wiśniowy (czereśniowy) z pianą
Mąkę połączyć masłem, dodać żółtka, szczyptę soli a następnie rozczyn sporządzony z mleka, drożdży i kostki cukru. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i pozostawić na pół godziny. W tym czasie wypłukać, osaczyć i wypestkować wiśnie. Głęboką blachę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować na grubość palca, ułożyć je w blachę, ponakłówać widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec. Następnie ułożyć na nim wiśnie, posypać mielonymi orzechami i posmarować pianą ubitą z białek oraz cukru, wstawić powtórnie do piekarnika i piec na bardzo wolnym ogniu aż piana nabierze złotawego koloru. Pozostawić do wystygnięcia na blasze, po czym posypać cukrem pudrem i pokroić w romby zwilżonym nożem. Smacznego