pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Placek z czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

bardzo dobre ciasto, polecam każdemu

Placek z czereśniami

Składniki:

Placek z czereśniami

 

  • CIASTO
  • 12 jajek
  • 25 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 budyń czekoladowy
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • MASA
  • 500 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • kostka margaryny
  • galaretka wiśniowa
  • DODATKOWO
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • wiórki kokosowe
  • pół kg czereśni

 

Sposób przygotowania:

Placek z czereśniami
CIASTO: Mąkę wymieszać z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. W dużej misce ubić białka. Kiedy piana zacznie gęstnieć dodać cukier i cukier wanilinowy. Do sztywnej piany wmieszać drewnianą łyżką żółtka, i przygotowaną mąkę (przygotowaną na początku) a na końcu oliwę z oliwek. Wymieszać. I przełożyć do wysmarowanej masłem brytfanny. Piec w 180 st. przez 40-45 minut. Gdy się upiecze wystudzić i przekroić wzdłuż. MASA: 400 ml mleka gotujemy z cukrem a w pozostałości mleka mieszamy obie mąki. Gdy się zagotuje wlać do gotującego się mleka i mieszać. Gdy zacznie się już gotować masa dodać całe opakowanie (w proszku) galaretki. Odstawić do zimna. Gdy budyń będzie zimny połączyć z masłem. Połowę ciasta przełożyć połową porcji masy, później na to dać wydrylowane czereśnie, dać drugą połowę masy. Przełożyć drugim ciastem. Docisnąć. Posmarować roztopioną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.