Sposób przygotowania:
Placek z jabłkami na ciemnym spodzie
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na ósemki. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Margarynę topimy i zostawiamy by przestygła. Żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż masa podwoi swoją objętość. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy na przemian mąkę i margarynę. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z kakao. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciemne ciasto. Posypujemy odrobiną cynamonu. Układamy cząstki jabłek i zalewamy jasnym ciastem. Pieczemy 40 minut w temp. 180 C. Wierzch ciasta powinien dobrze się zarumienić. Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!