misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Placek z jabłkami na ciemnym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Cała blacha tego lekkiego i puszystego ciasta znikła w oka mgnieniu.

Placek z jabłkami na ciemnym spodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek z jabłkami na ciemnym spodzie

 

Sposób przygotowania:

Placek z jabłkami na ciemnym spodzie
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na ósemki. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Margarynę topimy i zostawiamy by przestygła. Żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż masa podwoi swoją objętość. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy na przemian mąkę i margarynę. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z kakao. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciemne ciasto. Posypujemy odrobiną cynamonu. Układamy cząstki jabłek i zalewamy jasnym ciastem. Pieczemy 40 minut w temp. 180 C. Wierzch ciasta powinien dobrze się zarumienić. Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Placek z jabłkami na ciemnym spodzie
Z białek ubijamy pianę a żółtka ucieramy z cukrem pudrem
Placek z jabłkami na ciemnym spodzie
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części - do jednej dodajemy kakao
Placek z jabłkami na ciemnym spodzie
Jabłka obieramy i kroimy w ósemki - można tez pokroić w dużą kostkę
Placek z jabłkami na ciemnym spodzie
Ciemne ciasto posypujemy cynamonem i układamy jabłka