Adam28

Adam28

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Placek z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placek z kruszonką (drożdżowy)

Placek z kruszonką

Składniki:

Placek z kruszonką

 

  • 51 dag mąki (3 szklanki)
  • 12 dag cukru (0,5 szklanki)
  • cukier puder do posypki- 2 łyżki
  • 2 dag drożdży (1 łyżeczka)
  • mleko ( 7/8 szklanki)
  • 5 jaj
  • sól 1 dag (łyżeczka)
  • margaryna 1/3 łyżeczki lub cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • tłuszcz do formy ( 1 łyżeczka masła)
  • jajo do smarowania ciasta
  • Kruszonka:
  • maka 0,5 szklanki- 8 dag
  • ciasto margaryna 4 dag
  • cukier 5 dag

Sposób przygotowania:

Placek z kruszonką
Make wymieszać z cukrem, margarynę lub masło podgrzać do konsystencji półtłustej, wlać do maki i dobrze wyrobić. Ochłodzić w lodówce, a następnie zetrzeć na tarce lub pokruszyć.
Przygotować ciasto:
Mąkę przesiać, W podgrzanym mleku rozprowadzić 1/3 mąki oraz drożdże. Wszystko dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Jaja z cukrem, solą i olejkiem zapachowym lekko podgrzać ciągle mieszając. Dodać resztę maki i rozczyn. Połączyć wszystkie składniki. Pod koniec dodać ciepłej margaryny i wyrabiać dalej aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonka i pozostawić do wyrośnięcia. Piec 45 minut w temp. 190 stopni, po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto mak placek