Sposób przygotowania:
Placek z kruszonką
Make wymieszać z cukrem, margarynę lub masło podgrzać do konsystencji półtłustej, wlać do maki i dobrze wyrobić. Ochłodzić w lodówce, a następnie zetrzeć na tarce lub pokruszyć.
Przygotować ciasto:
Mąkę przesiać, W podgrzanym mleku rozprowadzić 1/3 mąki oraz drożdże. Wszystko dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Jaja z cukrem, solą i olejkiem zapachowym lekko podgrzać ciągle mieszając. Dodać resztę maki i rozczyn. Połączyć wszystkie składniki. Pod koniec dodać ciepłej margaryny i wyrabiać dalej aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonka i pozostawić do wyrośnięcia. Piec 45 minut w temp. 190 stopni, po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Przygotować ciasto:
Mąkę przesiać, W podgrzanym mleku rozprowadzić 1/3 mąki oraz drożdże. Wszystko dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Jaja z cukrem, solą i olejkiem zapachowym lekko podgrzać ciągle mieszając. Dodać resztę maki i rozczyn. Połączyć wszystkie składniki. Pod koniec dodać ciepłej margaryny i wyrabiać dalej aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonka i pozostawić do wyrośnięcia. Piec 45 minut w temp. 190 stopni, po upieczeniu posypać cukrem pudrem.