Sposób przygotowania:
placek z porem i twarogiem
Przygotowanie farszu:
1. Pokroić pory- część biała, w plasterki ok. 3 milimetrów szerokości.
2. Wsypać ją na głęboką patelnię z odrobiną oliwy, podgrzewać ciągle mieszając, jeśli przywiera można dodać troszeczkę wody, ale nie za dużo –farsz ma być zwarty. Dodać sos słodko-pikantny chili. Wymieszać. Gotować póki por nie zmięknie.
3. W misce rozkruszyć twaróg i feta, dodać koperek, pieprz i dokładnie wymieszać
4. Masę serową dodać na patelnię z porem –podgrzewać i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać wymieszane jajka i połączyć z resztą składników.
Ciasto :
5. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto.
Podzielić na 2 części
6 Rozwałkować pierwszą część i położyć na dno blachy ( 37 cm x25 cm). Wstawić do piekarnika na ok. 15 min /200 °C.
7. Po wyjęciu blachy rozsmarować farsz na cieście a drugą częścią ciasta przykryć i posmarować wymieszanym żółtkiem z łyżką gęstego jogurtu np. GRECKIEGO
8. Piec ok. 20 minut w 200 °C.
9 Można podawać z sałatką i ketchupem – smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno
SMACZNEGO!!!:))
1. Pokroić pory- część biała, w plasterki ok. 3 milimetrów szerokości.
2. Wsypać ją na głęboką patelnię z odrobiną oliwy, podgrzewać ciągle mieszając, jeśli przywiera można dodać troszeczkę wody, ale nie za dużo –farsz ma być zwarty. Dodać sos słodko-pikantny chili. Wymieszać. Gotować póki por nie zmięknie.
3. W misce rozkruszyć twaróg i feta, dodać koperek, pieprz i dokładnie wymieszać
4. Masę serową dodać na patelnię z porem –podgrzewać i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać wymieszane jajka i połączyć z resztą składników.
Ciasto :
5. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto.
Podzielić na 2 części
6 Rozwałkować pierwszą część i położyć na dno blachy ( 37 cm x25 cm). Wstawić do piekarnika na ok. 15 min /200 °C.
7. Po wyjęciu blachy rozsmarować farsz na cieście a drugą częścią ciasta przykryć i posmarować wymieszanym żółtkiem z łyżką gęstego jogurtu np. GRECKIEGO
8. Piec ok. 20 minut w 200 °C.
9 Można podawać z sałatką i ketchupem – smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno
SMACZNEGO!!!:))
elzbieta8960