Sposób przygotowania:
Placek z rabarbarem
Ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem i siekamy z margaryną. Dodajemy żółtka utarte z cukrami i śmietanę. Zagniatamy i wylepiamy natłuszczoną i posypaną bułką formę (22x26 cm).Schładzamy godzinę. Następnie pieczemy ok.15 minut na jasnozłoty kolor w temp. 180 st.C
- Rabarbar obieramy i kroimy w kawałki. Mieszamy z cukrem. Podsmażamy 2-3 minuty. Osączamy. Wykładamy na ciasto.
- Białka ubijamy na sztywno, dodając ocet i cukier puder. Wykładamy na rabarbar. Pieczemy 15 minut. Ciepłe ciasto kroimy na porcje.
- Rabarbar obieramy i kroimy w kawałki. Mieszamy z cukrem. Podsmażamy 2-3 minuty. Osączamy. Wykładamy na ciasto.
- Białka ubijamy na sztywno, dodając ocet i cukier puder. Wykładamy na rabarbar. Pieczemy 15 minut. Ciepłe ciasto kroimy na porcje.