Sposób przygotowania:
Placek z ryżu z owocami w cukrze
Utrzeć żółtka z cukrem.
Sparzyć migdały, oczyścić ze skórki, wysuszyć na patelni i utłuc w moździerzu z cukrem, dodać owoce kandyzowane pokrojone w kostkę i ciągle ucierając dodawać po jednym jajku.
Wymieszać dokładnie. Ugotować ryż w mleku, ostudzić i dodać do masy, mieszając razem dokładnie.
Włożyć całość do naczynia wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą. Lekko przygnieść.
Wstawić do piekarnika o temp. 150 stop. C. Piec 20 minut, uważając, żeby placek tylko lekko się zrumienił.
Posypać cukrem. Podawać na zimno.
Sparzyć migdały, oczyścić ze skórki, wysuszyć na patelni i utłuc w moździerzu z cukrem, dodać owoce kandyzowane pokrojone w kostkę i ciągle ucierając dodawać po jednym jajku.
Wymieszać dokładnie. Ugotować ryż w mleku, ostudzić i dodać do masy, mieszając razem dokładnie.
Włożyć całość do naczynia wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą. Lekko przygnieść.
Wstawić do piekarnika o temp. 150 stop. C. Piec 20 minut, uważając, żeby placek tylko lekko się zrumienił.
Posypać cukrem. Podawać na zimno.