Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Placek z żurawiną i budyniem na soku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Budyń nie zawsze musi być na mleku, a w połączeniu z jabłkami wypada znakomicie.

Placek z żurawiną i budyniem na soku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek z żurawiną i budyniem na soku

 

Sposób przygotowania:

Placek z żurawiną i budyniem na soku
Ze składników szybko zagniatamy ciasto. 2/3 wkładamy do lodówki aby schłodzić, 1/3 do zamrażarki aby mocno schłodzić. Masę jabłkową wkładamy do garnka i podgrzewamy, dodajemy cynamon, mannę i gałkę dokładnie mieszamy. Większą częścią ciasta wykładamy spód dużej formy i obficie posypujemy żurawiną. Na nią wykładamy masę z jabłek i manny. Budynie gotujemy według przepisu tyle że na soku, dosładzamy według smaku. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach resztę ciasta. Gorącą wylewamy na jabłka. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach około godziny. Podajemy po całkowitym ostygnięciu.
Placek z żurawiną i budyniem na soku
Ciasto dzielimy na dwie nierówne części.
Placek z żurawiną i budyniem na soku
Spód ciasta obficie posypujemy żurawiną.
Placek z żurawiną i budyniem na soku
Do masy jabłkowej dodajemy gałkę i cynamon, na końcu mannę.
Placek z żurawiną i budyniem na soku
Na jabłka wykładamy gorący budyń i posypujemy resztą ciasta.