eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1346]

Placki Eli z młodą kapustą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tym razem przygotowałam placki z młodych ziemniaków i młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i pieczarek.

Placki Eli z młodą kapustą

Składniki:

Placki Eli z młodą kapustą

warzywa

pozostałe składniki

przyprawy

dodatki

Sposób przygotowania:

Placki Eli z młodą kapustą

przygotowanie składników

Placki Eli z młodą kapustą
Oczyszczoną i opłukaną młodą kapustę poszatkować

Młodą kapustę oczyścić, opłukać i drobno pokroić.

przygotowanie składników cd

Placki Eli z młodą kapustą
Drobno pokrojoną kiełbasę usmażyć na oleju.

Kiełbasę pokroić w drobną kosteczkę, usmażyć na 3 łyżkach oleju i wyjąć łyżką cedzakową.

przygotowanie składników cd

Placki Eli z młodą kapustą
Oczyszczone pieczarki pokroić w drobną kostkę.

Cebulę drobno pokroić. Pieczarki oczyścić pokroić w drobną kostkę i usmażyć z cebulą na tłuszczu z kiełbasy.

przygotowanie składników cd

Placki Eli z młodą kapustą
Obrane cebule i czosnek drobno posiekać w malakserze.

Cebule i czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać w malakserze.

przygotowanie składników cd

Placki Eli z młodą kapustą

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. ziemniaki odcisnąć z wody i przełożyć do dużej miski. Sok z ziemniaków odstawić żeby skrobia się odstała i zlać go.

przygotowanie placków

Placki Eli z młodą kapustą

Do ziemniaków dodać kapustę, cebulę z czosnkiem, kiełbasę, pieczarki, jajka, mąkę, odstaną skrobię, sól i pieprz.

przygotowanie placków cd

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć okrągłe placki z obu stron aż się zrumienią. Gotowe placki podawać z kwaśną śmietaną. Smacznego!