Sposób przygotowania:
Placki po wegiersku
Placki; Ziemniaki obrac umyc i zetrzec na tarce o grubych oczkach. Nastepnie dokladnie je odcisnac z wody. Cebule obrac posiekac dodac do ziemniakow razem z jajkami i maka - dokladnie wymieszac i doprawic do smaku. Na rozgrzanej patelni z niewielka iloscia oleju usmazyc placki. Farsz: Mieso pokroic na male kawaleczki i podsmazyc na patelni z oleje. Usmazone mieso przelozyc do garnka zalac woda tak aby przykryla mieso. Dodac lisc laurowy , ziele angielslie i dusic przez ok godzine. W tym czasie obrac cebulie posiekac i podsmarzyc na oleju i dodac pokrojona papryke, podsmazyc i przelozyc do miesa i dusic 20min. Pod koniec dodac pomidory w puszcze,przecier pomidorowy,doprawic do smaku wymieszac i dusic jeszcze 10 minut. Calosc mozna zagescic maka.Na kazda polowke placka nalozyc farsz, mozna tez posypac zoltym serem i zlozyc placka na pol.