maew007

maew007

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Placek po Węgiersku z tsadsykaki

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placek po Węgiersku z tzatzikami

Placek po Węgiersku z tsadsykaki

Składniki:

Placek po Węgiersku z tsadsykaki

 

 

  • GULASZ:
  • 0,5 kg chudego mięsa wieprzowego
  • oregano
  • bazylia
  • przyprawa do mięsa ( ja dodaje Knorr)
  • 2 ząbki czosnku w łuskach
  • pieprz
  • sól
  • kostka mięsna
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 2 łyżki śmietany 18%

 

  • TZATZIKI:
  • 1/2 ogórka świeżego
  • ząbek czosnku
  • pęczek koperku (może być mrożony)
  • jogurt naturalny
  • 100g serka typu włoskiego
  • sól

Sposób przygotowania:

Placek po Węgiersku z tsadsykaki
Ziemniaki i marchewkę zetrzeć na tarce, na sitku odsączamy nadmiar wody z ziemniaków. Przekładamy do miski i dodajemy drobno posiekaną cebulę, jajka, mąkę, kaszę i resztę przypraw. Mięso kroimy w drobna kostkę i tłuczemy młotkiem, dodajemy przyprawy i odstawiamy na 10 min. Na rozgrzana patelnię wykładamy mięso, dodajemy 2 łyżki oleju i czosnek w łuskach, dusimy, aż do momentu odparowania wody następnie dolewamy szklankę wody, dodajemy kostkę mięsną, przykrywamy i dusimy 10 min. Mąkę rozbijamy ze śmietana i 1/2 szklanki wody dodajemy do mięsa i zagotowujemy. Ogórek ścieramy na tarce o drobnych oczkach, solimy i odciskamy wodę dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę dodajemy serek, koperek i dodajemy jogurt i wszystko razem mieszamy. Smażymy placek na dużej patelni, przekładamy na półmisek do środka dajemy gulasz, składamy placek na pół. Ja dodaje dodatkowo na wierzch  sos własnej produkcji ( przepis znajdziecie w innych moich pozycjach pod nazwa sos jesienny) i polewamy tzatzikami i posypujemy koperkiem. Życzę smacznego :)