Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Placki ryżowe z cynamonem i jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jabłka, ryż i cynamon inaczej niż zawsze.

Placki ryżowe z cynamonem i jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ryżowe z cynamonem i jabłkami

 

  • ciasto:2 szklanki soku jabłkowego Tymbark
  • 0,5 szklanki ryżu
  • 0,5 szklanki mąki
  • jajko
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki sody
  • oraz:smażone jabłka
  • cukier puder
  • tłuszcz do smażenia
  • papierowe ręczniki

Sposób przygotowania:

Placki ryżowe z cynamonem i jabłkami
Czysty ryż gotujemy w 1,5 szklanki soku. Gdy będzie prawie miękki i wchłonie sok, lekko studzimy i dodajemy resztę soku oraz składników na ciasto. Wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto ma być dość gęste, jednak powinna swobodnie spływając z łyżki się rwać.. Patelnię zwilżamy olejem i nakładamy placuszki z 1,5 łyżki masy , na wierzch dajemy łyżeczkę jabłek i przykrywamy niewielką ilością ciasta. Smażymy bardzo wolno z obu stron na rumiano. Gdy lekko przestygną można posypać pudrem.
Placki ryżowe z cynamonem i jabłkami
Ryż zalewamy sokiem i wolno gotujemy aż będzie prawie miękki.
Placki ryżowe z cynamonem i jabłkami
Po lekkim ostudzeniu dodajemy jajko, cynamon i resztę składników.
Placki ryżowe z cynamonem i jabłkami
Smażymy niewielkie placuszki z jabłkowym nadzieniem.
Placki ryżowe z cynamonem i jabłkami
Po ściągnięciu z patelni lekko osuszamy ręcznikiem.