jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Placki ryżowe z pieczarkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szybkie i bardzo smaczne placuszki z pozostałego z dnia poprzedniego ryżu.

Placki ryżowe z pieczarkami. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placki ryżowe z pieczarkami.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Placki ryżowe z pieczarkami.
Obieramy pieczarki, kroimy je w mniejsze części. Obieramy cebulę i kroimy je w ćwierć plasterki.
Na mocno rozgrzanym maśle (najlepiej sklarowanym) smażymy pieczarki z cebulą około 10 minut.
Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprzu do smaku- odstawiamy
Do miseczki wsypujemy ryż, wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, kurkumę, miąższ dyni i szczyptę soli.
Energicznie wszystko mieszamy.Na końcu dodajemy mąkę w takiej ilości, by ciasto przypominało konsystencją placki ziemniaczane - mieszamy.
Na rozgrzanej patelni na oleju smażymy niewielkie okrągłe placuszki na złoty kolor.Podgrzewamy pieczarki (jeśli trzeba) i nakładamy je na placki. Podajemy od razu.
Placki ryżowe z pieczarkami.
Wszystkie składniki na placki wkładamy do miski i mieszamy
Placki ryżowe z pieczarkami.
Na rozgrzanej patelni smażymy małe placuszki.
Placki ryżowe z pieczarkami.
Obieramy cebulę i kroimy ją na ćwierć plasterki.