Sposób przygotowania:
Placki ryżowe z pieczarkami.
Obieramy pieczarki, kroimy je w mniejsze części. Obieramy cebulę i kroimy je w ćwierć plasterki.
Na mocno rozgrzanym maśle (najlepiej sklarowanym) smażymy pieczarki z cebulą około 10 minut.
Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprzu do smaku- odstawiamy
Do miseczki wsypujemy ryż, wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, kurkumę, miąższ dyni i szczyptę soli.
Energicznie wszystko mieszamy.Na końcu dodajemy mąkę w takiej ilości, by ciasto przypominało konsystencją placki ziemniaczane - mieszamy.
Na rozgrzanej patelni na oleju smażymy niewielkie okrągłe placuszki na złoty kolor.Podgrzewamy pieczarki (jeśli trzeba) i nakładamy je na placki. Podajemy od razu.
Na mocno rozgrzanym maśle (najlepiej sklarowanym) smażymy pieczarki z cebulą około 10 minut.
Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprzu do smaku- odstawiamy
Do miseczki wsypujemy ryż, wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, kurkumę, miąższ dyni i szczyptę soli.
Energicznie wszystko mieszamy.Na końcu dodajemy mąkę w takiej ilości, by ciasto przypominało konsystencją placki ziemniaczane - mieszamy.
Na rozgrzanej patelni na oleju smażymy niewielkie okrągłe placuszki na złoty kolor.Podgrzewamy pieczarki (jeśli trzeba) i nakładamy je na placki. Podajemy od razu.