Sposób przygotowania:
Placki z cukinii z kwaśnym sosem
Czosnek obrać, umyć, przecisnąć przez praskę. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Cukinię umyć, obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Ziemniaki i cukinię połączyć, wycisnąć sok przez ścierkę. Wymieszać z mąką, jajkami, mąką ziemniaczaną i parmezanem. Doprawić tymiankiem, połową czosnku, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, smażyć dość cienkie placki, odstawić w ciepłe miejsce. Paprykę umyć, przekroić, pokroić w bardzo drobną kostkę. Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać. Śmietanę wymieszać z resztą czosnku, musztardą, papryką, szczypiorkiem, przyprawić solą i pieprzem. Placki polewać dużą ilością sosu i podawać.