Sposób przygotowania:
Placki z wieprzowiną i bakłażanem
Na rozgrzanym oleju przesmażamy mięso mielone razem z posiekaną czerwoną cebulą. Dodajemy obranego i pokrojonego w drobną kosteczkę bakłażana i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy suszoną bazylię, lubczyk, paprykę po pół łyżeczki pieprzu czarnego i ziołowego oraz szczyptę soli - dusimy wszystko razem pod przykryciem podlewając odrobiną wody, jeśli trzeba. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy koncentrat - mieszamy i doprawiamy sos ostatecznie solą i pieprzem do smaku. Obieramy ziemniaki i cebulę. Ścieramy je razem na drobnej tarce. Dodajemy jajo, czubatą łyżkę mąki pszennej i pół łyżeczki soli. Mieszamy po czym smażymy rumiane placuszki na rozgrzanym oleju. Zagrzewamy sos mięsny, jeśli ostygł. Podajemy placki od razu polanegorącym sosem.
Gosia85
Natala1210