jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Placki z wieprzowiną i bakłażanem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Połączenie chrupiących placków ziemniaczanych z aromatycznym mięsnym sosem.

Placki z wieprzowiną i bakłażanem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z wieprzowiną i bakłażanem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Placki z wieprzowiną i bakłażanem
Na rozgrzanym oleju przesmażamy mięso mielone razem z posiekaną czerwoną cebulą. Dodajemy obranego i pokrojonego w drobną kosteczkę bakłażana i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy suszoną bazylię, lubczyk, paprykę po pół łyżeczki pieprzu czarnego i ziołowego oraz szczyptę soli - dusimy wszystko razem pod przykryciem podlewając odrobiną wody, jeśli trzeba. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy koncentrat - mieszamy i doprawiamy sos ostatecznie solą i pieprzem do smaku. Obieramy ziemniaki i cebulę. Ścieramy je razem na drobnej tarce. Dodajemy jajo, czubatą łyżkę mąki pszennej i pół łyżeczki soli. Mieszamy po czym smażymy rumiane placuszki na rozgrzanym oleju. Zagrzewamy sos mięsny, jeśli ostygł. Podajemy placki od razu polanegorącym sosem.
Placki z wieprzowiną i bakłażanem
Na rozgrzanym oleju przesmażamy mięso mielone razem z posiekaną czerwoną cebulą
Placki z wieprzowiną i bakłażanem
Dodajemy suszoną bazylię, lubczyk, paprykę po pół łyżeczki pieprzu czarnego i ziołowego oraz szczyptę soli - dusimy wszystko razem pod przykryciem
Placki z wieprzowiną i bakłażanem
Gdy mięso będzie miękkie dodajemy koncentrat
Placki z wieprzowiną i bakłażanem
Smażymy rumiane placuszki na rozgrzanym oleju.