Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z jabłkiem Asus
Ziemniaki dokładnie obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, opłukać zimną wodą i pokroić na małe cząstki. oczyszczony seler pokroić na małe kawałki. Obrane jabłko i oczyszczone z pestek i gniazd nasiennych podzielić na ćwiartki. Wszystkie przygotowane składniki utrzeć na niezbyt drobną masę. Następnie osączyć na sicie ( nadmiar płynu). Do gotowej masy dodać jajka posiekaną cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem i majeranek, doprawić do smaku solą, pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Wsypać mąkę i dokładnie całość wymieszać. Następnie przygotować sos. Śmietanę ( śmietanę można również zastąpić serkiem homogenizowanym) wmieszać z chrzanem (ze słoiczka). Na rozgrzanej patelni smażyć nie za grube placki na rumiano. Na koniec gotowe placki ułożyć na talerzach i polać przygotowanym sosem.