Placki ziemniaczane z jabłkiem Asus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotować placki ziemniaczano jabłkowe.

Placki ziemniaczane z jabłkiem Asus

Składniki:

Placki ziemniaczane z jabłkiem Asus

 

  • 60 dag. ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 5 dag. selera
  • 1 winne jabłko
  • 2 jajka
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku z paczki
  • 3/4 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • 1/4 szklanki mąki
  • Do sosu
  • 250 ml. gęstej śmietany kwaśnej
  • 2 łyżki tartego chrzanu

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z jabłkiem Asus
Ziemniaki dokładnie obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, opłukać zimną wodą i pokroić na małe cząstki. oczyszczony seler pokroić na małe kawałki. Obrane jabłko i oczyszczone z pestek i gniazd nasiennych podzielić na ćwiartki. Wszystkie przygotowane składniki utrzeć na niezbyt drobną masę. Następnie osączyć na sicie ( nadmiar płynu). Do gotowej masy dodać jajka posiekaną cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem i majeranek, doprawić do smaku solą, pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Wsypać mąkę i dokładnie całość wymieszać. Następnie przygotować sos. Śmietanę ( śmietanę można również zastąpić serkiem homogenizowanym) wmieszać z chrzanem (ze słoiczka). Na rozgrzanej patelni smażyć nie za grube placki na rumiano. Na koniec gotowe placki ułożyć na talerzach i polać przygotowanym sosem.