Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę. Dodać jaja i natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Na lekko natłuszczoną patelnię łyżką nakładać porcje ciasta, smażyć na rumiano z obu stron. Przygotować sos. Grzyby umyć i namoczyć na noc. Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Masło i mąkę usmażyć na jasnozłoty kolor i rozprowadzić 1/2 litra przecedzonego wywaru grzybowego. Gotować na małym ogniu 15 minut. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w paseczki grzyby, przesmażyć i przełożyć do sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorący do placków ziemniaczanych.