dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki ziemniaczane inaczej, czyli pomysł na obiad.

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Składniki:

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę. Dodać jaja i natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Na lekko natłuszczoną patelnię łyżką nakładać porcje ciasta, smażyć na rumiano z obu stron. Przygotować sos. Grzyby umyć i namoczyć na noc. Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Masło i mąkę usmażyć na jasnozłoty kolor i rozprowadzić 1/2 litra przecedzonego wywaru grzybowego. Gotować na małym ogniu 15 minut. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w paseczki grzyby, przesmażyć i przełożyć do sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorący do placków ziemniaczanych.