SUPERPRZEPIS

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

         
ocena: 3/5 głosów: 3
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Placki ziemniaczane podawać z gulaszem lub sosem pieczarkowym.

Składniki:

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Cebulę i ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, do garnuszka odlać nadmiar wody z tartych ziemniaków, po kilku minutach zlać z wierzchu wodę a krochmal dodać do masy ziemniaczanej. Następnie dodać jajka, śmietanę 2 łyżki mąki, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać placuszki i smażyć z obu stron na rumiano. (Sos pieczarkowy) Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać masło dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie wsypać pokrojone pieczarki i dusić pod przykryciem około 10 minut. Z margaryny i 2 łyżek mąki zrobić zasmażkę, rozmieszać w małej ilości zimnej wody, połączyć z pieczarkami, zagotować. Przyprawić do smaku solą, przyprawą maggi i pieprzem.