bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Placki ziemniaczano-kapuściane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Idzie jesień, chłodne dni, a w lesie wysyp grzybów. I jak tu nie zrobić chrupiących placków, polanych aromatycznym sosem z leśnych grzybow.

Placki ziemniaczano-kapuściane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placki ziemniaczano-kapuściane

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczano-kapuściane
Ziemniaki scieramy na tarce razem z cebulą, do tego wyciskamy czosnek. Mozna tez zrobic to uzywajac sokowirowki. Kapustę odsączamy dokładnie i siekamy. Dodajemy stopniowo do masy ziemniaczanej, mieszamy. Wbijamy jajko, dodajmy mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz, część posiekanego koperku i ziarna słonecznika, mieszamy całość.Rozgrzewamy olej na patelni i porcjami wkładamy ciasto i smażymy placki. Grzyby czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym maśle na patelni smażymy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy sa juz miekkie dodajemy na śmietanę i reszte koperku. Na placek dajemy porcję sosu grzybowego.
Placki ziemniaczano-kapuściane
Skladniki na placki ziemniaczane w trakcie laczenia
Placki ziemniaczano-kapuściane
Gotowe placki ziemniaczano-kapusciane z grzybami