Sposób przygotowania:
Placuszki kartoflane
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub w robocie kuchennym na grubych ostrzach), doprawiamy solą, odstawiamy na ok 5 min. Odsączmy nadmiar wody, dodajemy mąkę sojową, pszenną i ziemniaczaną, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną cebulę.
Następnie wbijamy jajko, doprawiamy jarzynką i pieprzem, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy placuszki na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Przed podaniem dekorujemy placuszki plasterkami pomidora i posypujemy szczypiorkiem.
Następnie wbijamy jajko, doprawiamy jarzynką i pieprzem, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy placuszki na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Przed podaniem dekorujemy placuszki plasterkami pomidora i posypujemy szczypiorkiem.