suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Placuszki kartoflane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam przepis na moje ulubione danie: placuszki kartoflane. Porcja dla 4 osób.

Placuszki kartoflane

Składniki:

Placuszki kartoflane

 

Sposób przygotowania:

Placuszki kartoflane
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub w robocie kuchennym na grubych ostrzach), doprawiamy solą, odstawiamy na ok 5 min. Odsączmy nadmiar wody, dodajemy mąkę sojową, pszenną i ziemniaczaną, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną cebulę.
Następnie wbijamy jajko, doprawiamy jarzynką i pieprzem, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy placuszki na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Przed podaniem dekorujemy placuszki plasterkami pomidora i posypujemy szczypiorkiem.

Tagi:

jajko jajka