Sposób przygotowania:
Placuszki z cukini z papryką
Cukinię dobrze opłukać, obrać ze skóry i zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Posolić i popieprzyć odstawić do lodówki na ok 40minut. Po upływie czasu wyjść z lodówki i położyć na czystą ściereczkę lub pieluszkę i dobrze odcisnąć nadmiar wody jaka powstała. Cebulę pokroić w piórka lub kostkę, zgnieść ząbek czosnku, posolić i popieprzyć. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzać troszkę oliwy i masła wrzucić cebulę z czosnkiem i zarumienić. Następnie dodać paprykę i podsmażyć wszystko razem, uważając żeby się nie przypaliło. Po kilku minutach odstawiamy do ostygnięcia. Do odsączonej cukinii zetrzeć ziemniaczka na tartce o grubych oczkach. (Można pominąć ziemniaka i zrobić placki z samej cukinii.) Dodać natkę pietruszki, wybić jajko i dodać ok 3-4 łyżek bułki tartej oraz usmażone wcześniej cebulę z papryką. Doprawić do smaku: słodką papryką, pieprzem cayenne i świeżym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać masa powinna mieć na w pół zbitą konsystencję. Rozgrzewamy olej i dodajemy troszkę margaryny. Wkładamy łyżką masę na rozgrzany tłuszcz, smażymy placuszki z obydwóch stron na złoty kolor. Smacznego.
eli_555