beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Placuszki z różnymi dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Placki z pieczarkami i mięsem.

Placuszki z różnymi dodatkami

Składniki:

Placuszki z różnymi dodatkami

 

  • ciasto

 

  • zsiadłe mleko 1,5 szklanki
  • woda 1/2 szklanki
  • jajka 2-3 sztuki
  • mąka wg uznania
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku

 

  • dodatki

 

  • masło 1-2 łyżki
  • pieczarki ok10 sztuk
  • ugotowane udko 1-2 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • marchew 1-2 sztuki
  • starty żółty ser 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

Placuszki z różnymi dodatkami
Z mleka, wody, jajek i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i sodą zarobić ciasto. Następnie dodać szczyptę soli i wymieszać. Mąki dodać tyle, by powstało geste ciasto. Pieczarki umyć jeśli trzeba obrać, pokroić i odparować na patelni. Dodać masło i przesmażyć.Dodać pokrojoną cebulę. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce dodać do pieczarek chwilę smażyć.Oprószyć solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia .Marchew może być ugotowana. Wówczas pokroić w plasterki lub w kostkę. Mięso obrać i pokroić w kostkę .Do ciasta dodać przygotowane dodatki i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać ciasto i smażyć placuszki na rumiano. Placuszki można podawać z surówką.