Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Plastry schabu z salami i serem...

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

w śmietanowo-musztardowej marynacie z miodem i koperkiem - pyszna!!!

Plastry schabu z salami i serem... Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Plastry schabu z salami i serem...

 

  • schab b/k - 500g,
  • śmietana kwaśna 18% (dobrej jakości) - 125g,
  • czosnek - 2-3 ząbki,
  • koper świeży - łodyżka,
  • oliwa - 2 łyżki,
  • bulion - 100ml,
  • ser żółty o wyraźnym smaku, użyłam cheddara - 150g,
  • salami w plastrach - ok 10 plastrów,
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • papryka słodka mielona,
  • miód płynny - łyżka,
  • musztarda (sarepska lu ognista) - łyżka,

 

 

 

Sposób przygotowania:

Plastry schabu z salami i serem...
Schab umyć, osuszyć. Podzielić na plastry o grubości 1 cm. Rozbić dość cienko. Posypać solą i pieprzem ziołowym z obu stron. Śmietanę wymieszać z oliwą, posiekanym koprem, posiekanym drobno lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Ser żółty pokroić na cienkie plastry. Na każdą stronę plastra schabu rozprowadzić po łyżce śmietanowej marynaty. Układać w niedużym naczyniu żaroodpornym warstwami: schab, ser żółty, salami, ser żółty, schab i tak do wyczerpania składników - ser stanowi ostatnią warstwę. Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem. Na dno naczynia wlać bulion. Naczynie przykryć przykrywką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec przez godzinę pod przykryciem i ostatnie pół godziny bez przykrycia. Podawać z surówką lub/i z ziemniakami. Pyszne i łatwe. Pachnie niesamowicie podczas pieczenia :)
Plastry schabu z salami i serem...
Schab umyć
Plastry schabu z salami i serem...
Schab umyć
Plastry schabu z salami i serem...
Na każdą stronę plastra schabu rozprowadzić po łyżce śmietanowej marynaty.
Plastry schabu z salami i serem...
Układać w niedużym naczyniu żaroodpornym warstwami: schab