czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Pleśniak z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepis dostałam od mamy. Ciasto przypomina mi smaki dzieciństwa i niedzielne popołudnia z dodatkiem ciasta;)

Pleśniak z wiśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pleśniak z wiśniami

 

  • Kruche ciasto:
  • 5 żółtek,
  • 350g margaryny,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 400g wypestkowanych wiśni (mogą być mrożone lub z kompotu),
  • 2 łyżeczki kakao.

 

  • Piana:
  • 5 białek,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Pleśniak z wiśniami
1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, żółtka i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto i podizelić je na trzy równe części. Do jednej dodać kakao, zagnieść. Na dno blaszki o wym. 23x33cm wyłożyć ciemne ciasto, a następnie jedną jasną część ciasta. Równomiernie rozłożyć odsączone wiśnie. 2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Sztywną pianę rozsmarować na wiśniach. Na wierzchu pokruszyć ostatnią część ciasta. Piec około 50 minut w temp. 180st.
Pleśniak z wiśniami
Zagnieśc ciasto, podzielić na 3 części, do 1 dodać kakao
Pleśniak z wiśniami
Na dno blaszki wyłożyć ciemne, potem jase ciasto
Pleśniak z wiśniami
Na cieście równoemiernie rozłozyć wiśnie
Pleśniak z wiśniami
Rozsmarować pianę i posypać resztą ciasta