Sposób przygotowania:
Tradycyjna kremówkaCiasto francuskie
Obydwa arkusze ciasta francuskiego nakłuć widelcem i umieścić na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 st.C przez około 25-30 minut do zezłocenia. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Masa kremowa
Śmietanę zagotować z 1 szkl. mleka i cukrami. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz żółtka (polecam zmiksować mikserem. unikniemy niepotrzebnych grudek w kremie). Mieszankę wlać do gotującej się śmietany z mlekiem. Cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Budyń zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać budyń, miksować do uzyskania jednolitego, jasnego kremu.
Na spód blaszki położyć pierwszy blat ciasta francuskiego (stroną nakłuwaną do góry!) Wysmarować go masą kremową. Schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
Bita śmietana
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wodzie, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Kilka łyżek śmietany wymieszać z letnią żelatyną, a następnie całą mieszankę wlać do ubitej śmietany i krótko zmiksować. Delikatnie i ostrożnie rozprowadzić śmietanę na kremie, przykryć pokrojonym wcześniej na kwadraty drugim blatem ciasta francuskiego (stroną nakłuwaną do dołu). Całość schłodzić w lodówce przez 4 godziny (najlepiej całą noc.) Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!