Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kwadraty ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Część z ludzi nie przepada za szpinakiem, kojarzy nam się z paskudną breją wmuszaną za dzieciństwa. Nie jestem jaką jego wielką fanką, ale dobrze zrobiony da się polubić.

Kwadraty ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kwadraty ze szpinakiem

 

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • jajko
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka świeżej skórki cytrynowej
  • łyżka majeranku
  • 100 g żółtego sera
  • 2 łyżki sezamu

Sposób przygotowania:

Kwadraty ze szpinakiem
Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać odciśnięty szpinak oraz resztę i składników.. Chwilę podusić i odstawić do ostygnięcia. Do zimnego szpinaku zetrzeć żółty ser, dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie pociąć na parzystą ilość kwadratów. Każdy posmarować rozbełtanym jajkiem. Na połowie kwadratów ułożyć po łyżce szpinaku w formie paska przykryć drugą częścią ciasta. Składamy stroną smarowaną do środka. Dwa przeciwległe brzegi docisnąć do siebie używając widelca. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem, posmarować resztą jajka i posypać sezamem. Piec około 25 min w 200 stopniach.
Kwadraty ze szpinakiem
Cebulę należy zarumienić aby nabrała intensywnego smaku.
Kwadraty ze szpinakiem
Do cebuli dorzucamy szpinak i chwilę dusimy aby odparował.
Kwadraty ze szpinakiem
Na zimny szpinak ścieramy ser i dokładnie mieszamy.
Kwadraty ze szpinakiem
Porcje nadzienia układamy na posmarowanym cieście i przykrywamy.