Sposób przygotowania:
Pokusa kawowo - karmelowa
BISZKOPT : Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać aż piana będzie sztywna. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitej pany. Delikatnie wymieszać ( najlepiej już łyżką) i wylać do wysmarowanej tłuszczem formy (25/36cm). Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 170 stopni i piec ok. 25min . Zostawić do ostygnięcia. Przekroić na pół. MASA KARMELOWA : 2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier waniliowy i wszystko razem zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie i wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę budyniową wylać na jedną połowę biszkopta.. Następnie przykryć drugą połową biszkopta. Ciasto odstawić do wystudzenia. MASA KAWOWA : Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącej wody i wymieszać. Następnie wsypać i rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Na sam koniec dodać ostudzona żelatynę z kawą i delikatnie wymieszać. Masę kawową wyłożyć na biszkopt i zostawić do stężenia. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką lub deserową czekoladę. Ciasto przechowywać w lodówce. SMACZNEGO :)