Sposób przygotowania:
Polędwica marynowana
Polędwicę oczyścić z błon, umyć, osuszyć, natrzeć solą i siekanym czosnkiem. Włożyc do miski, skropić olejem, octem, oprószyć bazylią, estragonem i cząbrem, dodać ziarenka ziela angielskiego, przykryć i pozostawić na 6-8 godzin. Następnie w rondlu rozgrzać masło, obrumienić zamarynowane mięso, podlać 1/2 szkl gorącej wody, przykryć i poddusić. Po 15 minutach dodać cebulę pokrajaną w plasterki, listki laurowe i pieprz. ponownie podlać wodą i gotować kilkanaście minut na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie pokrajać w plastry, wyłożyć na półmisek i posypać natką pietruszki.
darek112
Gość
czaczaua
Nieco zmodyfikowałem przepis i w pierwszym etapie duszenia zamiast wody dodałem czerwonego wina. pychota