EnchantedxD

EnchantedxD

Szef Kuchni
[Przepisów: 89]

Polędwica w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

świetny pomysł na obiad dla calej rodziny

Polędwica w cieście

Składniki:

Polędwica w cieście

 

  • 1,5 kg poledwicy wołowej
  • 20 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 10 dag wątróbki drobiowej
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 4 op. mrożonego op. ciasta francuskiego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej

Sposób przygotowania:

Polędwica w cieście
1 Polędwicę myjemy,o suszamy i kroimy na 1,5 cm kotlety. Podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Studziimy. Ciasto francuskie rozmrażamy i kroimy w prostokąty wieksze niż plastry miesa. Jajko gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostke lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2 Farsz: cecule i pieczarki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, wątróbkę myjemy. Rozdrabniamy w mikserze i dusimy na maśle. Studzimy. Do farszu dodajemy jajko, wsypujemy natkę i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową do smaku.
3 Kotlety z polędwicy skrapiamy winem i smarujemy farszem. Każdy kawałek zawijamy w ciasto francuskie, bokl zllepiamy. Pieczemy 25-30 min w temp 220