Roksanka

Roksanka

Szef Kuchni
[Przepisów: 41]

Polędwica wieprzowa w sosie barbecue

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne polędwiczki wieprzowe w sosie barbecue

Polędwica wieprzowa w sosie barbecue

Składniki:

Polędwica wieprzowa w sosie barbecue

 

  • 75 dag polędwiczek wieprzowych
  • 3 łyżki masła
  • dużą cebulę
  • 3/4 szklanki bulionu w kostce
  • 3 pomidory
  • łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
  • Składniki do marynaty :
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki keczupu
  • łyżka miodu
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • odrobina przyprawy chili
  • cukier, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwica wieprzowa w sosie barbecue
Na początku należy zrobić marynatę mieszając ze sobą następujące składniki : łyżkę oliwy z oliwek, 3 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki keczupu, łyżkę miodu, łyżeczkę ostrej musztardy, dodać szczyptę chili, odrobinę cukru, soli i pieprzu. Wszystko razem dokładnie ze sobą wymieszać.Następnie należy pokroić polędwiczki wieprzowe na 4 centymetrowe kawałki. Zalać mięso marynatą i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. W tym czasie obrać pomidor ze skóry i pokroić w pół-plastry. Posiekać drobno jedną dużą cebulę. W rondlu na rozgrzanym maśle podsmażyć odsączone z marynaty mięso i posiekaną cebulę. Smażyć na dużym ogniu, ciągle mieszając, a gdy cebula zacznie się rumienić należy wlać bulion z kostki i to wszystko zagotować. Rondel nakryć i dusić potrawę przez 30 minut. Miękkie mięso wyjąc, żeby nie wystygło włożyć do nagrzanego piekarnika, do rondla wlać marynatę i doprawić tak, aby powstał gęsty sos. Dać do niego pokrojony w pół-plastry pomidor i gotować 3-4 minuty. Tym sosem polać mięso i posypać natką pietruszki.