Sposób przygotowania:
Polędwica wieprzowa z brzegu lasu :
Polędwicę naciąć wzdłuż na 3 paski - zapleść w warkocz - zawiązać końcówki nicią do mięsa . Zrobić pastę do natarcia z miodu, konfitury, oleju ,czosnku , musztardy , lubczyku , szczypty soli . Natrzeć mięso i zostawić w lodówce na 2 godziny .Grzyby zalać wodą i ugotować do miękkości ( na małym gazie ) .Odcedzić , ( pozostawiając wywar do wykorzystania do zupy lub sosu innym razem ).Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (lub namoczonym Garnku Rzymskim ) , Obrane ziemniaki i pokrojone cebule natrzeć resztką marynaty i ułożyć obok mięsa .Zmieszać z pokrojonymi w paski grzybami , położyć na wierzchu kawałki masła ). Zakryć szczelnie naczynie .Wstawić do piekarnika i nastawić temperaturę na 220 * C . Piec 1,5 godziny od osiągnięcia temperatury ( w Garnku Rzymskim odpowiednio pół godziny dłużej ) .Wyjąć .Sos zagęścić utartym piernikiem i doprawić do smaku .
Netka
andzia67
Natala1210