Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Polędwica wieprzowa z brzegu lasu :

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Czemu z brzegu lasu - a bo to takie odtwarzanie smaków dawnych - trochę pola , trochę lasu .

Polędwica wieprzowa z brzegu lasu  : Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Polędwica wieprzowa z brzegu lasu :

 

  • 1 duża polędwica wieprzowa
  • 10 kapeluszy grzybów suszonych
  • 1 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki konfitury z czarnej porzeczki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka zmiażdżonego i roztartego z odrobina soli czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • 2 cebule
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1 łyżka utartego piernika korzennego
  • 2 łyżeczki mąki
  • 6 średnich ziemniaków młodych

 

Sposób przygotowania:

Polędwica wieprzowa z brzegu lasu :
Polędwicę naciąć wzdłuż na 3 paski - zapleść w warkocz - zawiązać końcówki nicią do mięsa . Zrobić pastę do natarcia z miodu, konfitury, oleju ,czosnku , musztardy , lubczyku , szczypty soli . Natrzeć mięso i zostawić w lodówce na 2 godziny .Grzyby zalać wodą i ugotować do miękkości ( na małym gazie ) .Odcedzić , ( pozostawiając wywar do wykorzystania do zupy lub sosu innym razem ).Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (lub namoczonym Garnku Rzymskim ) , Obrane ziemniaki i pokrojone cebule natrzeć resztką marynaty i ułożyć obok mięsa .Zmieszać z pokrojonymi w paski grzybami , położyć na wierzchu kawałki masła ). Zakryć szczelnie naczynie .Wstawić do piekarnika i nastawić temperaturę na 220 * C . Piec 1,5 godziny od osiągnięcia temperatury ( w Garnku Rzymskim odpowiednio pół godziny dłużej ) .Wyjąć .Sos zagęścić utartym piernikiem i doprawić do smaku .
Polędwica wieprzowa z brzegu lasu  :
Etap 1