Sposób przygotowania:
Polędwica wieprzowa z tymiankiem
Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, pieprzu, szczypty soli i papryki. Umytą polędwicę osuszyć. Dobrze wymieszać i pastą natrzeć mięso. Przekroić na 4 kawałki. Lekko rozpłaszczyć i pokryć dokładnie marynatą każdy kawałek. Odłożyć w chłodne miejsce na godzinę . Na patelni rozgrzać resztę oleju i wrzucić listki laurowe , ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Dołożyć 3/4 tymianku w gałązkach i smażyć chwilę. Dołożyć mięso i obsmażyć polędwicę na rumiano. Położyć obok polędwicy pokrojoną w grube kawałki cebulę i zrumienić ją. Podlać 1/2 szklanki wody i zagotować. Przykryć i dusić na małym gazie aż mięso będzie tak miękkie .Jeśli trzeba podlewać woda w czasie duszenia - jednak na koniec ma zostać tylko kilka łyżek płynu. W czasie gdy mięso się dusi -obrane i umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w całości. Odcedzić. Usunąć tymianek , liście laurowe , ziele i pieprz z sosu. Włożyć odcedzone ziemniaki i mieszając obtoczyć w sosie od polędwicy. Chwilę piec by się zrumieniły i przeszły smakiem. Podałam z brzoskwinią z syropu aromatyzowaną tymiankiem.