Sposób przygotowania:
Polędwica wołowa w ziołowej marynacie
Kostkę rosołową rozpuścić w 2 szkl wrzącej wody. Do naczynia wlać oliwę, ocet winny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, angielskie ziele, bazylię, cząber, estragon, szczyptę soli i pieprzu, zmiksować. Umyte mięso osuszyć, natrzeć marynatą, ułożyć w naczyniu, przykryć i odłożyć do lodówki na 10-12 godzin. Następnie mięso wyjąć z marynaty, obrumienić ze wszystkich stron na smalcu, podlać 1 szkl bulionu i dusić pod przykryciem około 15 minut. Po kwadransie wsypać pokrojoną w plastry cebulę, dodać liście laurowe, pozostały bulion i dusić na małym ogniu do miękkości. Miękkie mięso pokroić w plastry, podawać z powstałym przecedzonym sosem, kopytkami i surówką.