Polędwica z łososia norweskiego

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

z kopytkami szpinakowymi i emulsją z selera i musztardy laureatów konkursu: M.Szymańskiego I. Sinorackiego

Polędwica z łososia norweskiego

Składniki:

Polędwica z łososia norweskiego

 

Sposób przygotowania:

Polędwica z łososia norweskiego
Przygotowujemy kopytka – ziemniaki gotujemy, szpinak siekamy. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy szpinak, mąkę, białko z jajka oraz gałkę muszkatołową. Zagniatamy, formujemy kopytka, gotujemy.

Oliwę z 2-go tłoczenia z pieprzem, liściem laurowym, rozmarynem, tymiankiem podgrzewamy do 52 st. Do oliwy delikatnie wkładamy łososia i gotujemy 10 min.

Emulsja z selera – wodę mieszamy z cukrem i zalewamy syropem selera. Miksujemy, przecieramy przez sitko i na wolnym ogniu redukujemy, aż zgęstnieje.

Emulsja musztardowa – z oliwy, musztardy, soku z cytryny przygotowujemy sos – zmieszane składniki podgrzewamy w kąpieli wodnej. Gotową emulsją polewamy zblanszowane różyczki brokuła.

Danie układamy na listkach botwinki