Sposób przygotowania:
Polędwica z łososia norweskiego
Przygotowujemy kopytka – ziemniaki gotujemy, szpinak siekamy. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy szpinak, mąkę, białko z jajka oraz gałkę muszkatołową. Zagniatamy, formujemy kopytka, gotujemy.
Oliwę z 2-go tłoczenia z pieprzem, liściem laurowym, rozmarynem, tymiankiem podgrzewamy do 52 st. Do oliwy delikatnie wkładamy łososia i gotujemy 10 min.
Emulsja z selera – wodę mieszamy z cukrem i zalewamy syropem selera. Miksujemy, przecieramy przez sitko i na wolnym ogniu redukujemy, aż zgęstnieje.
Emulsja musztardowa – z oliwy, musztardy, soku z cytryny przygotowujemy sos – zmieszane składniki podgrzewamy w kąpieli wodnej. Gotową emulsją polewamy zblanszowane różyczki brokuła.
Danie układamy na listkach botwinki
Oliwę z 2-go tłoczenia z pieprzem, liściem laurowym, rozmarynem, tymiankiem podgrzewamy do 52 st. Do oliwy delikatnie wkładamy łososia i gotujemy 10 min.
Emulsja z selera – wodę mieszamy z cukrem i zalewamy syropem selera. Miksujemy, przecieramy przez sitko i na wolnym ogniu redukujemy, aż zgęstnieje.
Emulsja musztardowa – z oliwy, musztardy, soku z cytryny przygotowujemy sos – zmieszane składniki podgrzewamy w kąpieli wodnej. Gotową emulsją polewamy zblanszowane różyczki brokuła.
Danie układamy na listkach botwinki
msewka
Babciagramolka
Emulsja selerowa do wykorzystania kiedy indziej , brokuł do innego dania. Ciekawi mnie to coś na łososiu - cebula karmelizowana czy kapusta karmelizowana ? Wyglada ładnie - nie wiem czy by mi pasowała smakowo.
I pytanie jeszcze jedno- Oni nie marynują łososia przed tym gotowaniem w niczym ?
maajeczkaaa
emilcia
Tit
Szczegóły zdradzę w przepisie.
Tit
Bahus