Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Polędwica zapiekana z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Polędwica zapiekana z pieczarkami to wykwintne danie

Polędwica zapiekana z pieczarkami

Składniki:

Polędwica zapiekana z pieczarkami

 

  • 0,5 kg polędwicy wieprzowej wędzonej,
  • 40 dag pieczarek,
  • 30 dag papryki marynowanej,
  • 2/3 szklanki śmietany,
  • 10 dag sera żółtego utartego,
  • 0,5 szklanki ketchupu,
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Polędwica zapiekana z pieczarkami
Polędwicę wędzoną pokroić w plastry o grubości 1,5 cm, włożyć do naczynia żaroodpornego. Na mięso wyłożyć marynowaną paprykę i posypać połową tartego żółtego sera. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle, wsypać pokrojone pieczarki i chwilę poddusić, wyłożyć na paprykę posypaną serem, oprószyć solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z ketchupem, zalać zapiekankę, posypać pozostałym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w temp 190 stopni. Wyjąć z piekarnika, posypać natką pietruszki, podawać z ryżem.